Tuesday, 25 July 2017

IKAN MASAK 3 RASA



 


Bahan I
v 1 ekor ikan kakap / bawal
v 1 sdm makan tepung jagung
v 3 siung bawang merah
v 1 labu bawang besar (diiris)
v 2 siung bawang putih (diiris)
v 2 inci cabe merah (diiris)
v 2 biji cabe merah (diiris)
v Minyak goreng

Bahan II (utk saus)
v 3 sdm makan saus tomato
v 3 sdm makan saus cili
v 3 sdm makan air
v 1 sdm teh gula

Bahan III (Sebagai hiasan)
v 1 pokok daun bawang (diiris)
v 1 siung cili merah (diiris)
v 2 buah tomato (dipotong 4)



Cara buat:
sapukan tepung jagung di sekeliling ikan. goreng ikan pakai minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan. keluarkan minyak dan tinggalkan dua sdm makan minyak bagi menumis bahan yang diiris sehingga wangi. Masukkan bahan saus dan biarkan mendidih. Kemudian diaduk rata. Masukkan bahan hiasan dan tutup api. curahkan kuah saus di atas ikan. hiaskan dengan bahan III

No comments:

Post a Comment