Bahan I
v 1 ekor ikan kakap / bawal
v 1 sdm makan tepung jagung
v 3 siung bawang merah
v 1 labu bawang besar (diiris)
v 2 siung bawang putih (diiris)
v 2 inci cabe merah (diiris)
v 2 biji cabe merah (diiris)
v Minyak goreng
Bahan II (utk saus)
v 3 sdm makan saus tomato
v 3 sdm makan saus cili
v 3 sdm makan air
v 1 sdm teh gula
Bahan III (Sebagai hiasan)
v 1 pokok daun bawang (diiris)
v 1 siung cili merah (diiris)
v 2 buah tomato (dipotong 4)
Cara buat:
sapukan tepung jagung di
sekeliling ikan. goreng ikan pakai minyak yang banyak sehingga masak dan kuning
keemasan. angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan. keluarkan minyak dan
tinggalkan dua sdm makan minyak bagi menumis bahan yang diiris sehingga wangi. Masukkan
bahan saus dan biarkan mendidih. Kemudian diaduk rata. Masukkan bahan hiasan
dan tutup api. curahkan kuah saus di atas ikan. hiaskan dengan bahan III
No comments:
Post a Comment