BAHAN-BAHAN
v 10 biji kuning telur
v 5 biji putih telur
v 225g gula castor
v 110g tepung gandum / tepung halus (saya gunakan tpg Hong Kong)
v 10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
v 135ml mentega cair
v 1 sudu makan rata penstabil (ovalette)
v 1 sudu teh esen vanila
v 1 sudu teh perasa coklat (saya gunakan chocolate
emulco)
v 1/2 sudu teh serbuk penaik coklat nutella atau pes
kacang hazel
CARA MEMBUAT
1.Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan
hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi
hingga rata.
2.Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata. Ambil
5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan yg
plain dimasukkan ke dalam piping bag.
3.Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan
kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam
loyang. Kemudian, picitkan adunan plain dari piping bag- sejalur demi sejalur
hingga menutup adunan coklat tadi.
4.Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Keluarkan
kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang
hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan
simpan didalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment