Thursday, 3 August 2017

KUE TAPAK KUDA


BAHAN-BAHAN
v 10 biji kuning telur
v 5 biji putih telur
v 225g gula castor
v 110g tepung gandum / tepung halus (saya gunakan tpg Hong Kong)
v 10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
v 135ml mentega cair
v 1 sudu makan rata penstabil (ovalette)
v 1 sudu teh esen vanila
v 1 sudu teh perasa coklat (saya gunakan chocolate emulco)
v 1/2 sudu teh serbuk penaik coklat nutella atau pes kacang hazel

CARA MEMBUAT
1.Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2.Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan yg plain dimasukkan ke dalam piping bag.
3.Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Kemudian, picitkan adunan plain dari piping bag- sejalur demi sejalur hingga menutup adunan coklat tadi.
4.Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit.  Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment